‹ Takaisin

Huhtikuu 2025 – Työyhteisön sosiaalinen kartta

kahvitauko-toimistolla kaksi naista

Sari Kuusela esittelee blogissaan sosiaalisen kartan rakentumista työpaikoilla. Sosiaalisten rakenteiden ja valtasuhteiden ymmärtäminen on tärkeää myös sisäisille tarkastajille, joiden tehtävänä on tutkia organisaatioympäristön toimimista sekä varmistaa kattava tiedonsaanti työyhteisöltä.

➡️ Miten tämä liittyy valtaan ja valtapeleihin? Tule kuulemaan aiheesta lisää 13.5.2025 Kevätseminaariin Sari Kuuselan puheenvuorossa ”Ota valta haltuun”!
➡️ Voit nyt myös ennakkotilata uuden Ota valta haltuun — Vaikuttamisen taidot työyhteisössä -kirjan (20% alennus koodilla VALTAETU)


Suunnistamme yhteisössä sosiaalisen kartan mukaan. Siinä voi nähdä tärkeät henkilöt, tapahtumat, joissa on oltava mukana ja sosiaaliset vaaran paikat. Kartta on hyvin näkyvä, vaikka sitä ei ole painettu. Ei tarvitse kuin olla hetki mukana missä vain sosiaalisessa tilanteessa, niin näkee, miten ihmiset suhtautuvat toisiinsa, kuka on huomion keskipisteenä ja millainen tunnelma on. Ilmapiiri onkin hyvä mittari sille, kuinka yhteistyö sujuu ja mitä seuraavaksi todennäköisesti tapahtuu.

Ihmisten välisiä suhteita voi tulkita monesta pienestä merkistä. Esimerkiksi keskustelussa siitä, ketkä ovat äänessä ja miten muut jatkavat puheenvuoroa tai vaihtavat aihetta. Etäpalavereissa kameran päällä olemisesta ja kommenttien määrästä, tapaamisissa istumapaikoista, kehonkielestä ja keskittymisestä yhteisiin asioihin tai pysyttäytymisestä omissa oloissaan. Siitä, kuinka nopeasti ja millä sävyllä viesteihin vastataan, vai vastataanko. Kuka saa yhteisössä kaiken kiinnostavan ja kenen toiveita ei oteta huomioon.

Sosiaalinen status on nähtävissä aina, kun ihmiset kohtaavat. Sisäinen kompassimme havaitsee herkästi, millainen kunkin asema ryhmässä on.

Sosiaalisen kartan voima on sekä siinä, että se ohjaa tehokkaasti käyttäytymistä että siinä, että siitä jää vahva muistijälki. Se on osa organisaation muistia, joka syntyy yhteisön näyttämöllä ja kulissien takana tapahtuvasta. Karttaan vaikuttaa meistä jokainen, mutta erityisen suuri merkitys on yhteisön vaikuttajien antamalla esimerkillä.

”Sosiaaliset rakenteet ovat yhtä pysyviä kuin hierarkkiset rakenteet”

Sosiaalinen kartta muokkautuu hieman joka kerran, kun kohtaamme, mutta muuttuu hyvin hitaasti. Kuten sosiologi Anthony Giddens sanoo, yhteisön sosiaaliset rakenteet ovat yhtä pysyviä kuin hierarkkiset rakenteet. Ne vakiintuvat nopeasti mutta niiden uudistaminen on hidasta, sillä tottumukset ja ennakkoluulot pitävät tiukasti kiinni vanhassa.

Kuten tiedetään, luopuminen ei ole koskaan helppoa. Ja erityisen vaikeaa se on ajattelutapojen ja asenteiden kohdalla.

Varsinkaan silloin, kun ihmiset eivät tule toimeen keskenään, on suhtautumista vaikea muuttaa. Ehkä tiedät tilanteen? ”Meidän” ja ”heidän” välille on revennyt kuilu, jota on vaikea ylittää. Joskus on kyse historian tapahtumista, toisinaan eri ryhmien välisistä kiistoista, välillä kahden henkilön riidoista, joihin on kytketty myös molempien tukijat. Näennäisesti tehdään yhteistyötä, todellisuudessa tehdään kaikki voitava, että vältettäisiin kanssakäyminen ja luotaisiin itsestä suotuisa ja toisesta ihan toisenlainen vaikutelma.

Railo voi syntyä hierarkiastakin, sillä erilaiset valta-asemat ovat omiaan herättämään epäluuloja ihmisten välillä. Kun siihen lisää sen, että meillä on taipumus ajatella, että todellinen valta piilee aina jossain muualla kuin itsellä, on ristiriita valmis. Voi alkaa tuntua siltä, etteivät ”he” ymmärrä eivätkä arvosta meitä ja työn todellista sisältöä. Vähäiset kontaktit lisäävät riskiä. Jos suhteista ja yhteistyöstä ei pidetä huolta, alkavat ihmiset etääntyä toisistaan.

Työyhteisön sosiaalinen kartta kertoo keskinäisestä arvojärjestyksestä ja osoittaa yhteisön sankarit, luottohenkilöt, puurtajat, silmätikut, hylkiöt ja mustat lampaat. Se paljastaa, ketkä yhteisössä saavat valtaa ja keiden näkemyksillä ja toiveilla on suurin painoarvon. Samalla syntyy meitä ja muita, samanlaisia ja erilaisia, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja epäluuloja, sisäpiirejä ja ulkopuolisuuden kokemuksia.

Siksi sillä, miten käyttäydymme toisiamme kohtaan, on niin suuri merkitys.


Sari-Kuusela
Sari Kuusela on vallasta ja vuorovaikutuksesta väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtori, tietokirjailija ja työnohjaaja, joka on kiinnostunut kaikesta siitä, mitä yhteisöjen näyttämöllä ja kulissien takana tapahtuu.

Avaa koko näytössä