‹ Takaisin

Sisäinen tarkastaja: Mitä on se, mitä teet?

Richard Chambersin blogi 18.2.2019

Richard Chambers (IIA President and CEO, CIA, QIAL, CGAP, CCSA, CRMA) kertoo näkemyksiään sisäisen tarkastuksen ammatista blogissaan yhdistyksen kansainvälisillä sivuilla.

Jokainen, joka viettää aikaa sisäisten tarkastajien kanssa, huomaa nopeasti, että hiljainen intohimo ajaa monia parhaita tämän ammatin harjoittajia. Se perustuu todelliseen haluun auttaa organisaatioita, ansaittuun kunnioitukseen niiltä tahoilta, joiden kanssa olemme vuorovaikutuksessa ja vankkumattomaan ylpeyteen niistä palveluista, joita tarjoamme sisäisinä tarkastajina.

Usein kuitenkin koemme hankalaksi selittää ulkopuoliselle, mitä oikeastaan teemme ammatissamme. Tämä haaste on niin arkipäiväinen, että olemme jopa oppineet vitsailemaan siitä. Yksi Chambersin suosikeista on mies, joka opastaa lastansa kertomaan luokkatovereilleen, että isä työskentelee McDonalds’illa, koska se on helpompaa kuin selittää, että hän on sisäinen tarkastaja.

Tällainen itseään vähättelevä asenne on hyvin yleinen sisäisten tarkastajien keskuudessa. Matkoillaan Chambers on nähnyt tätä nöyrtymistä ja pidättyneisyyttä ammattitoveriensa joukossa ympäri maailmaa. Tämä voi olla syy, miksi meidän on vaikea selittää, mitä teemme.

Emme koskaan saa hämmentyä, kun meiltä kysytään, mitä teemme. Meidän on tiedettävä, mikä erottaa meidät muista ammateista, ja mitkä ovat ne asiat, joista voimme olla ylpeitä. Tältä pohjalta olen miettinyt, mitä sanoisin, jos joku kysyy minulta, mitä teen.

Richard Chambers tuo blogissaan esiin kuusi tapaa avata sisäisen tarkastuksen ammattia.

  1. Olen sisäinen tarkastaja.
  2. Palvelen organisaatiotani turvatakseni ja lisätäkseni sen arvoa.
  3. Edustan rehellisyyttä, objektiivisuutta, luottamuksellisuutta ja pätevyyttä joka päivä
  4. Parannan riskien hallintaa, sisäistä valvontaa ja hyvää hallintoa organisaatiossani.
  5. Seuraan IIA:n kansainvälisiä standardeja varmistustyössä ja neuvonnassa.
  6. Minua kunnioitetaan ja ihaillaan, koska olen luottamuksen vartija.

Näillä selityksillä hän halusi kuvata sisäisen tarkastuksen ammattia. Ne paljastavat loistavan ja intohimoisen ammatin, joka on sitoutunut tekemään organisaatioita paremmaksi.

Meidän pitäisi siis olla ylpeitä siitä, mitä teemme, ja meidän pitäisi tuoda sitä esiin joka päivä.

Lue koko blogi täältä.