‹ Takaisin

10 merkkiä joista tunnistat tarkastusjohtajan tai sisäisen tarkastuksen olevan pulassa

Richard Chambersin blogi 17.2.2020

Richard Chambers (IIA President and CEO, CIA, QIAL, CGAP, CCSA, CRMA) kertoo näkemyksiään sisäisen tarkastuksen ammatista blogissaan yhdistyksen kansainvälisillä sivuilla.

Chambers on yli 20 vuotta ohjeistanut tarkastusjohtajia olemaan aina valppaana sidosryhmien signaaleille, sillä heidän odotuksensa voivat olennaisesti vaihdella riippuen organisaatiosta. Jokaisen tarkastusjohtajan tulee jatkuvasti arvioida nykyisiä ja potentiaalisia sidosryhmiä ja heidän tarpeitaan.

Odotukset muuttuvat nopeasti riippuen organisaation riskeistä, ja yhtä nopeasti nousee merkkejä siitä, että sisäinen tarkastus ei ymmärrä kokonaiskuvaa. Chambers on oppinut että on merkkejä – jotkut isoja ja jotkut pieniä – joista voi päätellä että sidosryhmät eivät ole vakuuttuneita tai ovat jopa tyytymättömiä tarkastusjohtajan työhön ja sisäisen tarkastuksen tuottamaan lisäarvoon.

Tässä Chambersin tunnistamat 10 merkkiä:

  1. Toteutat vuosisuunnitelmaa, joka on tehty puoli vuotta sitten tehdyn riskiarvion perusteella eikä sinulla ole tapaa tunnistaa uusia tai nousevia riskejä, eikä uusia tarkastuksia ole tullut viimeiseen kahteen kuukauteen.
  2. Johto ja tarkastusvaliokunta nostavat enemmän uusia riskejä sinulle kuin sinä heille.
  3. Tarkastusvaliokunnan jäsenet nostavat esille yhä useammin sisäisen tarkastuksen parhaita käytäntöjä joita he tunnistavat muista organisaatioista, joissa ovat hallituksen jäseninä.
  4. Sinua painostetaan sidosryhmien toimesta teettämään ulkoinen arviointi, jopa useammin kuin viiden vuoden välein.
  5. Saat toimitusjohtajalta tai talousjohtajalta ohjeita budjetin/resurssoinnin vähentämiseen, eikä sinulta kysytä sen vaikutuksista. Tarkastusvaliokuntakaan ei esitä huoltaan sisäisen tarkastuksen resurssien vähentämisestä.
  6. Löydät sinulle varattua aikaa tarkastusvaliokunnan agendalla yhä harvemmin tai sen jäsenet käyttävät sinun aikasi lukeakseen sähköposteja tai käydäkseen vessassa.
  7. Sidosryhmäsi valjastavat ulkopuolisia palveluntarjoajia toteuttamaan toimeksiantoja, jotka ovat sisäisen tarkastuksen toteutettavissa.
  8. Jäädessäsi eläkkeelle talousjohtaja ja toimitusjohtaja toimivat nopeasti ja korvaavat paikkasi johtajalla, jolla ei ole kokemusta sisäisestä tarkastuksesta ja jättävät huomiotta erittäin kokeneet tarkastajat, joita sinä olet suositellut.
  9. Talousjohtaja tai toimitusjohtaja kontrolloi tarkastusvaliokunnan agendaa ja kertoo sinulle voitko esittää asiasi siellä. He myös vaativat, että pyydät heiltä etukäteen luvan soittaa tarkastusvaliokunnan puheenjohtajalle ja että raportoit heille puhelun sisällön.
  10. Talousjohtaja ja toimitusjohtaja kysyvät sinulta, että ”tarvitseeko organisaatiomme sisäisen tarkastuksen toimintoa?”.

Lue koko blogi täältä.