‹ Takaisin

IIA Finlandin ammatillisten asioiden toimikunnan tarkastusmallit osa 7: Julkisuuslaki

ammatillisten asioiden toimikunnan tarkastusmallit osa 7/7 – Julkisuuslaki

IIA Finlandin ammatillisen asioiden toimikunta on laatinut sarjan tarkastusmalleja pyrkien ottamaan huomioon ammatillisesta ohjeistuksesta (IPPF=International Professional Practices Framework) tulevat vaatimukset ja suositukset. Laadinnassa on hyödynnetty toimikunnan käytössä olleita esimerkkejä eri organisaatioiden soveltamista käytännöistä.

Tämä seitsemäs ja sarjan viimeinen ohjeistus käsittelee julkisuuslakia. Malli ei ole välttämättä sellaisenaan siirrettävissä mihinkään organisaatioon, vaan se on sovitettava oman organisaation tarpeisiin ja käytäntöihin.

Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (JulkL 621/1999)

Viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei laeissa erikseen toisin määrätä.

Julkisuuslaissa säädetään oikeudesta saada tieto viranomaisten julkisista asiakirjoista ja perusteet viranomaisten asiakirjojen salassapidosta. Lain tarkoituksena on toteuttaa avoimuutta viranomaisten toiminnassa ja antaa mahdollisuuden valvoa julkisen vallan ja julkisten varojen käyttöä. Julkisuuslain mukaan julkisuus on ensisijaista ja salassapito poikkeuksellista.

Koska lain tulkinnoista on ollut erimielisyyttä, niin oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan julkisuuslain ajantasaistamista.

Löydät ohjeistuksen jäsenalueelta kohdasta ”ladattavat tiedostot”.

Etkö ole vielä jäsen? Voit lukea lisää jäsenyydestä ja hakemisesta täältä.