‹ Takaisin

IIA ottaa kantaa hyvän hallintotavan periaatteisiin

Richard Chambersin blogi 25.11.2019. Richard Chambers (IIA President and CEO, CIA, QIAL, CGAP, CCSA, CRMA) kertoo näkemyksiään sisäisen tarkastuksen ammatista blogissaan yhdistyksen kansainvälisillä sivuilla.

Suurissa organisaatioissa on tullut esiin erilaisia skandaaleja hämmentävän usein viimeisen vuosikymmenen aikana. Jokainen tapaus (säännösten kiertäminen, taloustietojen vääristely tai johdon epäeettinen käytös) on ollut merkki siitä, että jokin on mennyt todella pahasti vikaan.

Skandaalin seurauksena on luontaista etsiä syyllisiä. Syyllisten etsinnässä saatetaan kysyä ”Missä olivat sisäiset tarkastajat”? Chambers on kirjoittanut usein peloistaan, jotka liittyvät tähän kysymykseen – viimeksi blogissa vuonna 2016.

Chambersin mukaan tehokaskaan sisäinen tarkastus ei voi taata organisaation taloudellista menestystä, pitkän aikavälin vakautta tai eettistä ja tervettä organisaatiokulttuuria. Edellä mainittujen asioiden täytyy olla osa hyvää hallintotapaa ja johtamiskulttuuria, jotka määrittelevät organisaation riskinotto-halukkuuden, strategian ja eettiset toimintatavat. Lisäksi niiden pitää tukea riippumatonta ja objektiivista varmennustoimintaa.

Lue koko blogi tästä.

Chambersin blogitekstissä on linkki IIA:n dokumenttiin “Guiding principles of Corporate Governance”.