‹ Takaisin

Pitäisikö sisäisten tarkastajien huolestua digitaalisesta vakoilusta

Richard Chambersin blogi 19.8.2019

Richard Chambers (IIA President and CEO, CIA, QIAL, CGAP, CCSA, CRMA) kertoo näkemyksiään sisäisen tarkastuksen ammatista blogissaan yhdistyksen kansainvälisillä sivuilla.

Digitaalisesta vakoilusta puhutaan ja siitä vitsaillaan, mutta aiheen ydin ei ole naurun asia. Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan 2018 lopussa oli käytössä 2,5 miljardia digitaalista ääniohjautuvaa avustajaa, kuten Alexa, Siri ja Google Assistant. Tuon luvun odotetaan triplaantuvan 8 miljardiin vuoteen 2023 mennessä. Tämä tarkoittaa, että miljardit ihmiset ympäri maailmaa ovat – tietäen tai tietämättään – vaihtaneet palan yksityisyyttään kätevyyteen.

Digitaaliset avustajat nojaavat passiivisen kuuntelemisen teknologiaan, joka herättää sovelluksen kun se tunnistaa käskyn kuten ”Hei Siri”. Tämä tarkoittaa, että sovellus kuuntelee noita käskyjä jatkuvasti. Tämä herättää paljon kysymyksiä siitä mitä kaikkea nämä sovellukset kuulevat ja tallentavat.

Riskienhallinnan näkökulmasta organisaatioiden tulee ymmärtää millaisia riskejä tällaisiin ”aina valppaana” oleviin sovelluksiin liittyy. Vaikka onkin epätodennäköistä, että näistä sovelluksista tulee työpaikkojen vakiovarusteita, pitää ymmärtää, että työntekijät tuovat niitä mukanaan töihin.

Tieto-ohjattu uusi teknologia on pysyvä elementti modernissa taloudessa. Sisäisen tarkastuksen tulee pysyä tietoisena ja valppaana siitä, kuinka nämä uudet työkalut ja teknologiat vaikuttavat yksityisyyteen, tietosuojaan ja riskeihin.

Lue koko blogi tästä.