‹ Takaisin

Richard Chambers -blogi: Syrjintä ja seksuaalinen häirintä

Syrjintä ja seksuaalinen häirintä: Riskit liian suuria, jotta ne voidaan jättää huomiotta

Richards Chambers paini viikkojen ajan, ottaisiko kantaa, ja miten ottaisi kantaa ”elefanttiin”, joka askarruttaa jokaisen yrityksen johtoa – seksuaaliseen häirintään. Enää tätä laaja-alaista, usein siedettyä riskiä ei voida sivuuttaa.

Rohkeat naiset ja miehet, jotka ovat tuoneet asian esiin sekä #MeToo –kampanja, ovat luoneet mainosvalojen loisteen tämän asian ylle. Syytteiden virta merkittäviä henkilöitä kohtaan – Hollywood-tuottajista kongressin jäseniin – on sytyttänyt kansalaisten tyrmistyksen kuin mikään muu ennen tätä, ja useampi uhri on uskaltautunut esiin.

Tämä on riski, jota yhteisöiden ei ole enää varaa katsoa vain läpi sormiensa. Vaarana kuitenkin on, että parhaimmatkin politiikat hiljennetään tai ne rapautuvat monitahoisten tekijöiden tai vaikuttajien toimesta. Poikkeuksia ei voida sallia – esimerkiksi nolla-toleranssin politiikka on juuri niin vaikuttavaa kuinka yhdenmukaisesti, yhtenäisesti sitä sovelletaan – johtoportaallakaan ei saa olla erioikeuksia.

Johdon tapa hoitaa seksuaalisen häirinnän estäminen ja väitteisiin vastaaminen voivat poiketa ylimmän johdon ajatuksesta. Tapauksia voidaan sovitella, jotta yritys ei kärsisi esimerkiksi maineriskiä. Vaarana tässä voi olla, että yritysten hallitukset ja johtokunnat eivät ole edes tietoisia ongelman laajuudesta omassa organisaatiossaan.

On myös sisäisen tarkastuksen velvollisuus varmistaa, että syrjinnän sekä seksuaalisen häirinnän riskit hallitaan organisaatiossa. Sisäiset tarkastajat varmasti kuulevat jälleen, että he eivät ole päteviä arvioimaan näihin liittyviä juridisia tai HR-riskejä. Chambers kysyykin: ”Mutta jos me emme sitä tee, niin kuka sitten?”

Chambersin mukaan me olemme velkaa organisaatioidemme työntekijöille ja osakkeenomistajille, että me olemme varmistaneet, että johdolla ovat nämä kriittiset riskit hallussaan ja kontrollit kohdillaan, jotta he voivat suojella heikompia niiltä, jotka voivat syrjiä tai saalistaa alttiita.

Alkuperäisen blogin löydät täältä.