‹ Takaisin

Sisäisen tarkastuksen rooli dataetiikassa

IIA:n uutinen 30.3.2020 

IIA julkaisi uuden globaalin tiedotteen ”Data Ethics Where does internal audit fit?” Julkaisussa käsitellään maine- ja taloudellisia riskejä, jotka voivat syntyä, kun epäonnistutaan tietojen käsittelyssä. Tämä voi antaa mahdollisuuden myös sisäiselle tarkastukselle. 

Tietotekniikka kehittyy jatkuvasti. Tietojen hankkimisen ja käsittelyn tekniikka, datan suuri määrä sekä lukuisat luomis- ja välittämistavat ovat tuoneet uuden dataetiikan käsitteen. Koska käytettävissämme on paljon tietoja, on välttämätöntä, että käytössä on kattava tiedonhallintastrategia kuluttajien, työntekijöiden ja muiden keskeisten sidosryhmien yksityisyyden suojelemiseksi. Tämän lisäksi tulee suojata yritysten omaisuutta, kuten esimerkiksi patentit ja tavaramerkit. 

Vaikka tämä asettaa haasteen sisäisille tarkastajille, se tarjoaa myös mahdollisuuden tarjota lisäarvoa organisaatioille. Sisällyttämällä tietosuojaan ja dataetiikkaan liittyvät toiminnot riskinarviointeihin ja säännöllisesti sisäisiin tarkastuksiin, sisäiset tarkastajat ymmärtävät, miten heidän organisaationsa hankkivat ja käsittelevät kaiken tyyppisiä tietoja. 

Kun dataetiikkaan liittyvä keskustelu jatkuu ja yhä useammat organisaatiot tulevat tietoisiksi käsitteistä, sisäisen tarkastuksen merkitys kasvaa edelleen. 

Lue koko uutinen ja lataa dokumentti täältä.