‹ Takaisin

Sisäisen tarkastuksen tulevaisuus: 5 rohkeaa ennustetta 2020-luvulle

Richard Chambersin blogi 4.11.2019

Richard Chambers (IIA President and CEO, CIA, QIAL, CGAP, CCSA, CRMA) kertoo näkemyksiään sisäisen tarkastuksen ammatista blogissaan yhdistyksen kansainvälisillä sivuilla.

Sisäisellä tarkastuksella on pitkä historia muokata toimintaansa menestyksekkäästi vastaamaan sidosryhmiensä kasvavia ja muuttuvia tarpeita. Ammatti on muuttunut riskilähtöiseksi 1990-luvulla ja viimeisimpänä vastannut lainsäädännön muutoksiin tietosuojan ja -kulttuurin saralla.

Vuosikymmenen vaihtuessa, Chambers katsoo eteenpäin kohti ammatillisesti innostavaa tulevaisuutta. Aikaisemmassa blogissaan hän ennusti uuden vuosikymmenen näkymiä, ja riippumatta niiden toteutumisesta, sisäisen tarkastuksen ammatti tulee kohtaamaan merkittäviä uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Ja on välttämätöntä, että vastaamme niihin, jotta voimme ylläpitää ja edistää ammattimme menestystä. Se tarkoittaa sitä, että meidän tulee omaksua teknologiaa paremmin kuin koskaan ennen.

Tämän aiheen tiimoilta Chambers on listannut viisi rohkeaa ennustusta sisäiselle tarkastukselle, joiden tulisi aiheuttaa vakavaa ajattelua sisäisten tarkastajien valmiudesta hyödyntää teknologiaa ja uudistaa ammattia edelleen. Nämä viisi ennustusta ovat:

  1. ”Uber-tarkastuksen” nousu
  2. Tiedon etiikka ja tekoälyn ohjaus- ja hallintajärjestelmä ovat seuraavan vuosikymmenen ”kulttuuritarkastuksia”
  3. Soihtu annetaan uudelle teknologiaorientoituneelle sukupolvelle
  4. Mielikuva sisäisestä tarkastuksesta matkalaskujen selaajana poistuu vihdoin lopullisesti
  5. Skandaalit kasvattavat tietoisuutta siitä, että sisäinen tarkastus palvelee yhteistä hyvää

Nämä viisi ennustusta ovat vain osa Chambersin pitkällä listalla, mutta hän on varma, että ainakin osa, jos ei kaikki, toteutuvat jollakin tavalla. IIA:n strategian visio vuodelle 2030 on, että ”sisäisen tarkastuksen ammattilaiset tunnustetaan maailmanlaajuisesti välttämättömiksi tehokkaan hallinnon, riskienhallinnan ja valvonnan varmistamiseksi”. Chambersin rohkein ennustus on, että kuvastamme tuota visiota seuraavan 10 vuoden päästä.

Lue koko blogi tästä.