Julkishallinnon ajankohtaispäivä

Lisätiedot

Aika

17.01.2024 08:15 - 17.01.2024 16:20

Paikka

Sokos Hotel Presidentti, Eteläinen Rautatiekatu 4, 00100 Helsinki / Etäyhteys

Hinta

Jäsenet: Early bird -hinta 19.11.2023 asti 395€ + alv
20.11.2022 lähtien 475€ + alv
Toinen tai useampi osallistuja samasta organisaatiosta 295 € + alv / hlö
Muut: 495€ + alv

Tapahtuman kuvaus

Vielä ehdit mukaan – voit kysyä paikkoja tapahtumaan suoraan toimistolta sisaiset.tarkastajat@theiia.fi.

Päivä on tarkoitettu erityisesti julkishallinnon tarkastajille, sekä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita julkishallinnon ajankohtaisista aiheista.

Starttaamme aamulla hyvinvointialueiden ja kuntien rahoitusriskejä käsittelevillä ajankohtaispuheenvuoroilla. Millaisessa rahoitusriskimaailmassa toimintansa 1.1.2023 aloittaneilla hyvinvointialueilla ja rahoitusrakenteeltaan hyvinvointialueuudistuksen myötä muuttuneissa kunnissa toimitaan tammikuussa 2024.

Rahoitusteemaa jatkaa EU-varoja käsittelevä puheenvuoro siitä, mitä EU-rahoitteisen toiminnan valvonnassa ja tarkastuksessa tulisi huomioida. Ennen lounasta pureudumme vielä hieman toisenlaiseen kokonaisuuteen – olemmeko vuoden alussa jo laskeutumassa tekoälyn osalta tilanteeseen, jossa tekoälyn käyttöä voisi kutsua vakiintuneeksi osaksi organisaatioiden toimintaa?

Euroopan Unionin tavoitteena on ajantasaistaa ja yhdenmukaistaa korruptiorikosten määritelmiä ja rangaistuksia. EU:n korruptiodirektiivillä pyritään oikeusministeriön mukaan vahvistamaan ja täydentämään EU:n nykyistä säännöstöä. Osa korruptiontorjuntaa on myös ilmoittajansuojelu ja siihen liittyvä säätely. Iltapäivällä korruptiontorjunnasta sekä ilmoittajansuojelun käsittelyryhmän muodostamisesta alustavat OM:n asiantuntijat.

Päivän päättävät ajankohtaispuheenvuoro julkisuuslain ajantasaistamisesta – aihe, joka puhututtaa laajasti julkisella sektorilla työskenteleviä – sekä englanninkielinen puheenvuoro Latviasta. Sisäinen tarkastus ei ole Suomessa kunnille lakisääteistä, kuten se on hyvinvointialueille. Latviassa sisäinen tarkastus on 1.1.2024 alkaen paikallishallinnolle lakisääteinen. Pääsemme peilaamaan Latvian tilannetta omaan toimintaympäristöömme. Mitä kaikkea kaavailu sisäisen tarkastuksen muuttumisesta lakisääteiseksi myös Suomessa voisi tarkoittaa kunnille?

Tervetuloa jälleen ajankohtaisten asioiden pariin ja tapaamaan uusia sekä tuttuja kasvoja!

Tilaisuus järjestetään sekä läsnä tilaisuutena että etänä. Varaamme oikeuden tarvittaessa järjestää tilaisuus kokonaan etänä.

Viimeinen kuluton peruutuspäivä tähän tapahtumaan on 27.12.2023! Jos ilmoittautuminen perutaan ko. päivämäärää myöhemmin tai ilmoittautumista ei peruuteta, niin veloitamme molemmissa tapauksissa koko osallistumismaksun.

Mikäli olet itse estynyt osallistumaan, voit myös kuluitta vaihtaa tilallesi toisen henkilön (esim. jäsen jäsenen tilalle).

Viimeinen ilmoittautumispäivä tapahtumaan on 10.1.2024. Ilmoittautumisen sulkeuduttua voit kysyä paikkoja ko. tapahtumaan suoraan toimistolta (sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi).

CPE: 7

Aikataulu

17.01.2024

08:15

Aamukahvit ja linjat auki

08:45

Päivän avaus ja tavoitteet

09:00

Keskiössä riskit! – hyvinvointialueiden ja kuntien rahoitusrakenne

09:00-09:20 Jenni Jaakkola, neuvotteleva virkamies, Valtiovarainministeriön kunta- ja alueosasto

 • Hyvinvointialueiden koko maan tason rahoitukseen liittyvät riskit
 • Miten rahoitusriskit voivat vaihdella hyvinvointialueiden välillä?

09:20-09:30 Q&A Jenni Jaakkola

09:30-09:50 Minna Punakallio, pääekonomisti, Kuntaliitto

 • Ennustamiseen liittyvät riskit
 • Talous- ja väestökehitykseen liittyvät riskit
 • Julkisen talouden linjauksiin liittyvät riskit, case TE2024-uudistus

09:50 – 10:00 Q&A Minna Punakallio

10:00

Ajankohtaista EU-rahoituksen tarkastamisesta

 • EU-varojen valvonnan ja tarkastuksen järjestäytyminen
 • Huomioitavaa EU-varojen käytössä ja valvonnassa
 • Kokemukset tarkastuksista: tapausesimerkkejä

Antti Järvinen, Controller-toiminnon ylitarkastaja, VM

10:40

Q&A Antti Järvinen

10:50

Kahvit ja verkostoituminen

11:10

Tekoäly – hypekäyrän huipulta vakiintuneisiin käytäntöihin

Karoliina Hagman, Pohjoismaiden tekoäly- ja datajohtaja, Accenture

11:50

Q&A Karoliina Hagman

12:00

Lounas

13:00

Korruptiodirektiivi ja ilmoittajansuojeluhanke

13:00-13:20 Venla Mäntysalo, erityisasiantuntija, OM

 • Ajankohtaista korruptiontorjuntadirektiivistä

13:20-13:30 Q&A Venla Mäntysalo

13:30-13:50 Patrik Härmä, erityisasiantuntija, OM

 • Ilmoitusten käsittelyryhmän muodostaminen – mitä huomioida lain vaatimuksista ja mahdollisuuksista?

13:50-14:00 Q&A Patrik Härmä

14:00

Kahvit ja verkostoituminen

14:30

Julkisuuslain ajantasaistaminen

Liisa Leppävirta, Lainsäädäntöneuvos, OM

15:05

Q&A Liisa Leppävirta

15:15

Tauko

15:25

Starting 1.1.24 Internal audit in Latvian municipalities as mandatory

 • Legal regulation of the mandatory approach
 • Reasons of the parliament for this approach
 • Practical challenges for municipalities towards internal audit
 • Impact on good governance

Iveta Reinholde, Professor, University of Latvia

16:00

Q&A Iveta Reinholde

16:10

Yhteenveto ja keskustelua

16:20

Päivä päättyy

Puhujat

Minna Punakallio

Minna Punakallio

Minna Punakallio on työskennellyt Kuntaliiton pääekonomistina noin 10 vuoden ajan. Sitä ennen hän on ollut ekonomistitöissä Veronmaksajain Keskusliitossa, Elinkeinoelämän keskusliitossa ja valtiovarainministeriössä. Kesätöissä ties missä jo aikaisemmin. Minna on syntynyt Lahdessa ja opiskellut Turussa kauppatieteitä sekä taloustieteitä. Minna on rauhallinen, luotettava, hyvä tyyppi, parhaimmillaan kirjoitustöissä ja auringossa.

Antti Järvinen

Antti Järvinen

Antti Järvinen on työskennellyt Valtiovarainministeriössä EU-varojen käytön valvonnan ja tarkastuksen parissa vuodesta 2016. Sitä ennen hän on toiminut Tempo Economicsissa julkisen hallinnon selvityksen ja arviointitoiminnan parissa sekä Pohjanmaan ELY-keskuksessa Rakennerahastovarojen tarkastuksessa.


Jenni Jaakkola

Jenni Jaakkola

Kauppatieteiden tohtori Jenni Jaakkola on työskennellyt vuodesta 2018 Valtiovarainministeriön kunta- ja alueosastolla erilaisissa kuntatalouden sekä hyvinvointialueiden talouteen liittyvissä tehtävissä. Julkishallinnon ajankohtaispäivää edeltävästi Jennin työssä on korostunut hyvinvointialueiden valtion rahoitukseen liittyvät asiat.

Patrik Härmä

Patrik Härmä

Patrik Härmä (OTM) työskentelee oikeusministeriössä ilmoittajansuojelulain koulutushankkeen erityisasiantuntijana ja pääkouluttajana. Ennen tätä hän on työskennellyt suuren tilintarkastusyhteisön palveluksessa keskittyen erityisesti toimeksiantoihin, jotka koskivat ilmoittajansuojelulain mukaisten ilmoituskanavien suunnittelua ja toteutusta sekä epäiltyjen väärinkäytösten tutkintaa. Näkemystä rikosten torjuntaan Patrik on saanut jo aiemmalla poliisiurallaan, jonka aikana hän erikoistui rikostutkinnan tehtäviin.

Venla Mäntysalo

Venla Mäntysalo

Venla Mäntysalo (HTT) työskentelee oikeusministeriössä rikosoikeusyksikössä erityisasiantuntijana vastuualueenaan korruption torjunnan kansallinen ja kansainvälinen koordinaatio.

Iveta Reinholde

Iveta Reinholde

Dr.Iveta Reinholde is the professor of public administration at the University of Latvia. The fields of her research include public policy evaluation, internal and external audit. She is experienced in advising and designing policy recommendations for national and local governments as she is a head of Public Council of Supreme Audit Office (Latvia). Since 2021, she is a member of board of ECIIA.

Liisa Leppävirta

Liisa Leppävirta

Liisa Leppävirta työskentelee oikeusministeriössä lainsäädäntöneuvoksena ja on toiminut julkisuuslain ajantasaistamista valmistelleen oikeusministeriön asettaman työryhmän sihteerinä.

Tulevat tapahtumat