Eettisen kulttuurin ymmärtäminen ja arviointi

Kurssi

Aika

02.10.2018 08:30 - 02.10.2018 16:00

Paikka

Radisson Blu Royal, Runeberginkatu 2, 00100 Helsinki

Hinta

Jäsenet: Koko päivä:
Early bird -hinta 23.8.2018 asti 430 € + alv
24.8.2018 lähtien 580 € + alv
Toinen tai useampi osallistuja samasta organisaatiosta 375 € + alv / hlö

Iltapäiväosuus (klo 12:15-16):
Early bird -hinta 23.8.2018 asti 235 € + alv
24.8.2018 lähtien 295 € + alv
Toinen tai useampi osallistuja samasta organisaatiosta 195 € + alv / hlö

Muut: Koko päivä:
730 € + alv

Iltapäiväosuus (klo 12:15-16):
375 € + alv / hlö

Kurssin kuvaus

Yrityskulttuurilla on valtava merkitys yrityksen menestykselle – niin hyvässä kuin pahassa. Kulttuuri kertoo meille usein paremmin kuin kirjalliset säännöt siitä, mikä organisaatiossa on sallittua ja mikä ei, minkälaisesta toiminnasta palkitaan ja minkälaisesta rangaistaan.

Sisäisellä tarkastajalla on haaste: Kovien, perinteisten kontrollien (kirjalliset säännöt ja tekniset kontrollit) toimivuutta on helpompi tarkastella kuin kulttuurin vaikutusta organisaation toimintaan. Eettisen kulttuurin arviointi ja tarkastaminen on kuitenkin yhä useammin sisäisen tarkastuksen agendalla. Sisäisen tarkastuksen tulee kyetä myös perustelemaan johdolle, miksi kulttuurin ymmärtäminen on tärkeää – minkälainen merkitys eettisellä kulttuurilla on organisaation menestykselle. Lisäksi sisäisen tarkastuksen tulee oppia menetelmät, miten tarkastaa kulttuuria.

Haluatko ymmärtää syvällisemmin miten voimme kulttuuria tarkastella ja tarkastaa? Miten voimme johtajina tai sisäisen tarkastuksen, riskienhallinnan ja compliancen ammattilaisina osaltamme edistää oman organisaatiomme kulttuuria oikeaan suuntaan? Osallistumalla tähän interaktiiviseen koulutuspäivään saat varmasti uusia ajatuksia oman organisaatiosi eettisyyden kehittämiseen ja tarkastamiseen sekä maineriskin hallintaan – tämä on myös loistava mahdollisuus verkostoitua ja jakaa ajatuksia muiden osallistujien ja alan ammattilaisten kanssa tämän erittäin ajankohtaisen teeman puitteissa. Lämpimästi tervetuloa!

Huomioithan, että osallistumalla tähän koulutukseen katat IIA:n myöntämien sertifikaattien vuotuisen eettisten asioiden CPE raportointivaateen. Osallistumalla koko päivään CPE: 7

Jos et pysty irrottautumaan koko päivän koulutukseen, niin sinun on mahdollista osallistua myös koulutuksen iltapäiväkokonaisuuteen (sisältää lounaan). Tämä ip-kokonaisuus oikeuttaa CPE: 3.

Huomioithan, että viimeinen ilmoittautumispäivä tähän koulutuskokonaisuuteen on 18.9.2018! Jos ilmoittautuminen perutaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tai ilmoittautumista ei peruuteta, niin veloitamme molemmissa tapauksissa koko kurssimaksun.

Kysythän paikkoja koulutukseen myös viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen (sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi).

Aikataulu

02.10.2018

08:30

Aamukahvi ja ilmoittautuminen

09:00

Tervetuloa – Ville Lehtinen, Eettisten asioiden toimikunnan puheenjohtaja, Sisäiset tarkastajat ry

09:15

Mistä muodostuu (epä)eettinen kulttuuri ja miten voimme ymmärtää sitä paremmin? – Niina Ratsula

 • Enron, Worldcom, FIFA, General Motors, Volkswagen, and Wells Fargo – mikä meni pieleen kulttuurissa?
 • Ainesosat eettisen kulttuurin rakentamiseen (tai tuhoamiseen)
 • Miten compliance-ohjelmat voivat olla avuksi?
10:30

Tauko

10:45

Eettisen organisaatiokulttuurin merkitys bisneksessä ja riskienhallinnassa – Karri Sunnarborg

 • Compliance- ja arvolähtöisen ohjelman suhteesta, eroista ja hyödyistä
 • Eettiseen kulttuurin tarkoitus ja merkitys liiketoiminnalle
 • Eettisen kulttuurin perusominaisuudet
12:15

Lounas (iltapäiväosuus alkaa)

13:15

Mitä sisäinen tarkastus voi tehdä? – Niina Ratsula 

 • – Kulttuuriin liittyvien riskien ymmärtäminen ja arviointi
 • – Eettisen kulttuurin arviointi tarkastusagendalla
 • – ”Speak Up” -kulttuurista
14:00

Harjoitus: Kulttuurin tarkastaminen

14:45

Kahvitauko

15:00

Eettisen kulttuurin arviointi – työkaluja ja esimerkkejä Karri Sunnarborg

 • Eettisen organisaatiokulttuurin arviointi
 • Toimenpiteitä eettisen kulttuurin kehittämiseksi
 • Hyvä compliance-ohjelma eettisen kulttuurin näkökulmasta
15:50

Kokoavia ajatuksia & palaute päivästä

16:00

Päivän päätös

Puhujat

Niina Ratsula

Niina Ratsula

Niina Ratsula (KTM, CCEP-I, CIA, CCSA, CRMA) on intohimoinen eettisen ja vastuullisen johtamisen puolestapuhuja. Niinalla on yli kymmenen vuoden kokemus compliance-ohjelmien ja eettisten periaatteiden suunnittelusta ja jalkauttamisesta, sisäisestä tarkastuksesta ja sisäisen valvonnan kehittämisestä kansainvälisessä toimintaympäristössä mm. Nokian ja Kemiran palveluksessa. Roolissaan Kemiralla Niina on vastannut ensimmäisten suomalaisten teollisuusyhtiöiden joukossa Ethics & Compliance -toiminnon pystyttämisestä Kemiralle vuodesta 2014 lähtien. Elokuussa 2018 Niina ryhtyy yrittäjäksi tavoitteenaan auttaa organisaatioita kehittämään sisäistä valvontaa, compliance-käytäntöjä ja eettistä kulttuuriaan.

Karri Sunnarborg

Karri Sunnarborg

Karri Sunnarborg työskentelee yritysetiikan konsulttina, valmentajana ja fasilitaattorina Novetos Oy:ssä. Hän auttaa asiakkaitaan mm. arvoprosesseissa ja arvojen jalkauttamisessa, arvojohtamisessa, eettisen organisaatiokulttuurin kehittämisessä sekä eettisen päätöksenteon kysymyksissä. Karrilla on kokemusta myös liiketoiminnan, tuotannon, myynnin ja markkinoinnin johtamisesta sekä johtoryhmä- ja hallitustyöskentelystä. Koulutukseltaan Karri on executive MBA ja filosofi (FM). Hän on opiskellut yliopistossa laajasti myös matemaattisia luonnontieteitä ja ympäristötieteitä. Vapaa-aikanaan Karri toimii mm. EBEN-Suomi ry:n (European Business Ethics Network Suomi) hallituksen sihteerinä.

Tulevat tapahtumat