Kestävyys- ja vastuullisuusraportointivaatimukset 2023

Kurssi

Aika

25.11.2022 08:30 - 25.11.2022 12:00

Paikka

Webinaari

Hinta

Jäsenet: Early bird -hinta 26.9.2022 asti 235 € + alv
27.9.2022 lähtien 295 € + alv
Toinen tai useampi jäsen samasta organisaatiosta 195 € + alv / hlö

Muut: 375 € + alv / hlö

Laskuttaja: Oy Inreviso Ab

Huom! 17.11 jälkeen - kysy paikkoja suoraan toimistolta (sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi)!

Kurssin kuvaus

Huom! 17.11 jälkeen – kysy paikkoja suoraan toimistolta (sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi)!

Ajankohtainen webinaari EU:n uusista raportointivaatimuksista ja muista vastuullisuusraportointiin vaikuttavista muutoksista

Syksystä on tulossa vilkas ja mielenkiintoinen vastuullisuusasioissa. Monta asiaa on tulossa ja kehitteillä ja vuoden 2023 raportointi on muuttumassa hyvinkin paljon. Webinaarin pitoaikaan mennessä on paljon uutta tietoa uusista vaatimuksista ja niiden voimaantulosta.

Uusi kestävyysraportointidirektiivi CSRD saataneen parlamentin hyväksymäksi ja suunnitelmien mukaan voimaan 1.1.2024 alkavalta tilikaudelta isoissa yrityksissä, mikä tarkoittaa vertailutietojen esittämistä vuodelta 2023.  CSRD:äänkin liittyvä taksonomian mukainen raportointi alkaa jo 2022 isoissa yrityksissä ja vaatimukset kasvavat 2023.

CSRD:iin liittyy uusien EU:n kestävyysraportointistandardien (ESRS) käyttöönotto. Standardeja tehnyt EFRAG on luonnoksistaan saanut kommentit elokuun alkuun mennessä ja standardien pitäisi tulla komission käsittelyyn ja hyväksyttäviksi marraskuun aikana. Niiden on tarkoitus tulla voimaan asetuksella eli välittömästi kun ne on hyväksytty, eli ne voivat koskea jo vuotta 2023. Vaikka standardit tulisivat voimaan myöhemmin, niissä on kuitenkin jonkinlaisia vertailutietojen esittämisvaatimuksia, jotka joka tapauksessa koskevat vuoden 2023 raportointia.

Rahoituspalvelualan tiedonantovelvoitedirektiivi (SFDR) on tullut voimaan 2021 ja sen viimeiset tietojenantovelvoitteet ja samalla kestävää kehitystä ja vastuullisuutta koskevat tietojenhankkimisvelvoitteet tulevat voimaan loppuvuonna 2022. Ne vaikuttavat kaikkiin rahoitusta hankkiviin yrityksiin, koska rahoittajien tietopyynnöt lisääntyvät ja rahoitusehdot alkavat sisältää entistä enemmän ESG-vaatimuksia. Myös rahoitusalan yritysten taksonomian mukainen raportointi lisääntyy 2023.

IFRS:n ISSB on kertonut julkaisevansa ensimmäiset omat standardiluonnoksensa niin ikään loppuvuodesta. Miten ne toimivat yhdessä IFRS:n ja ESRS:n kanssa on vielä avoinna, mutta tilanteesta ja odotetuista vaikutuksista kerrotaan myös webinaarista.

Muusta kehityksestä webinaarissa käsitellään mm. GRI-standardien päivitys, mikä vaikuttaa 2023 vastuullisuusraportointiin ja paikallinen säädännön kehitys tärkeimmissä maissa, esimerkiksi Saksan 2023 voimaantuleva toimitusketjun vastuullisuuden selvittämistä vaativa laki.

Muutokset asettavat haasteita koko organisaatiolle ja sen myötä uusia vaatimuksia myös sisäiselle tarkastukselle.

Tässä webinaarissa käydään läpi mitä on tapahtunut 2022 ja etenkin mitä vuoden 2023 osalta pitää raportoida. Näkökulma on käytännönläheinen ja painottuu siihen, mitä sisäisen tarkastuksen on otettava huomioon tulevien raportointivaatimusten osalta. Webinaarissa keskustellaan siitä, mitä tietoja pitää kerätä, miten säännöt vaikuttavat prosesseihin, kontrolleihin ja miten tietojen varmennus saadaan luotettavasti järjestettyä. Webinaarissa keskustellaan myös eri varmentajien ja tarkastajien rooleista.

Webinaari lähtee osalllistujien tarpeista ja kysymyksiä ja ehdotuksia käsiteltävistä aiheista voi esittää myös ennen webinaaria.

Webinaarin vetäjät ovat alan ammattilaisia ja jotka tuntevat sääntelyn, vaaditun sisällön ja käytännön ongelmat toteuttamisessa, raportoinnissa ja tarkastamisessa perinpohjaisesti.

****************************************************************************

Viimeinen kuluton peruutuspäivä webinaariin on 4.11.2022! Jos ilmoittautuminen perutaan ko. päivämäärää myöhemmin tai ilmoittautumista ei peruuteta, niin veloitamme molemmissa tapauksissa koko osallistumismaksun.

Mikäli olet itse estynyt osallistumaan, voit myös kuluitta vaihtaa tilallesi toisen henkilön (esim. jäsen jäsenen tilalle).

Viimeinen ilmoittautumispäivä webinaariin on 17.11.2022. Ilmoittautumisen sulkeuduttua voit kysyä paikkoja ko. webinaariin suoraan toimistolta (sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi).

CPE-pisteet: 3

Aikataulu

25.11.2022

08:30

Linjat avautuvat ja virtuaalikahvit

08:45

Webinaarin avaussanat

09:00

EU-kestävyysraportointi: taustaa ja tarkoitus

09:15

CSRD:n, SFDR:n ja taksonomian vaatimukset

10:00

Tauko

10:10

EU:n ESRS-standardit

11:00

Tauko

11:10

ISSB:n standardit

11:30

GRI- ja muu vastuullisuusraportointikehitys

11:50

Yhteenveto

12:00

Webinaari päättyy

Puhujat

Timo Punkari

Timo Punkari

KHT, FCCA (Brittilläinen KHT:tä vastava pätevyys), itsenäinen asiantuntija, tilintarkastaja, sisäinen tarkastaja ja talouden projektien vetäjä, joka on urallaan toiminut erilaisissa taloushallinnon tehtävissä erilaisissa organisaatioissa useassa eri maassa ja tuntee talouden raportoinnin kaikista näkökulmista. Vastuullisuusraportointiin liittyen Timo on mm. osallistunut SASB:n kolmen toimialan standardeja valmisteleviin työryhmiin sekä juuri nyt menossa olevaan EFRAG:n EU-tasoista ilmastoraportointia tutkivan työryhmän toimintaan. Tämän lisäksi hän valmistelee väitöskirjaa Corporate Governancesta sekä tutkii vastuullista liiketoimintaa ja kehittää ja tarkastaa vastuullisuusraportointia ja sen mittaamista. Viimeisin julkaistu kirjoitus on professori Jill Atkinsin toimittamassa teoksessa Around the World in 80 Species, joka käsittelee yritysten vastuuta ja osallisuutta eliölajien häviämiseen. Timon artikkeli pohtii yritysten ja ympäristöjärjestöjen ympäristöraportoinnin mittaamista ja raportoinnin perusteita ja käytettyjä standardeja.

Timo Rantanen

Timo Rantanen

Timo Rantanen, Rauta Sustainability Services, on yksi Suomen kokeneimpia vastuullisuusasiantuntijoita. – Minulla on ollut ilo olla mukana niin Suomen suurimpien pörssiyritysten kuin vakaimpien perheyritysten vastuullisuuden strategian sekä -markkinoinnin asiantuntijana. Pitkä ura vastuullisuuden parissa on antanut ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä suomalaisen yrityskentän muutos vastuullisuuden saralla.

Tulevat tapahtumat