Väärinkäytökset ja eettinen toiminta sisäisen tarkastajan näkökulmasta

Kurssi

Aika

24.09.2019 08:30 - 25.09.2019 16:15

Paikka

Radisson Blu Royal, Runeberginkatu 2, 00100 Helsinki

Hinta

Jäsenet: Early Bird -hinta 8.8.2019 asti 695€ + alv (2 pv) ja 450€ + alv (1 pv)
9.8.2019 lähtien 825€ + alv (2 pv) ja 475€ + alv (1 pv)
Toinen tai useampi osallistuja samasta organisaatiosta 530€ + alv / hlö (2 pv) ja 410€ + alv (1 pv)

Eettisen päivän (25.9.) iltapäiväosuus (klo 13-16:15):
Early bird -hinta 8.8.2019 asti 235 € + alv
9.8.2019 lähtien 295 € + alv
Toinen tai useampi osallistuja samasta organisaatiosta 215 € + alv / hlö

Muut: 890€ + alv (2 pv)
590€ + alv (1 pv)

Eettisen päivän (25.9.) iltapäiväosuus (klo 13-16:15):
375 € + alv / hlö


Huom. 9.9. jälkeen voit kysellä paikkoja koulutukseen suoraan IIA Finland:in toimistolta: sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi

Kurssin kuvaus

Huom. 9.9. jälkeen voit kysellä paikkoja koulutukseen suoraan IIA Finland:in toimistolta: sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi
Väärinkäytökset ja eettinen toiminta sisäisen tarkastajan näkökulmasta

Kahden päivän koulutuskokonaisuuden tavoitteena on tarjota sisäiselle tarkastajalle taustatietoa ja työkaluja väärinkäytöksiin ja eettisiin asioihin liittyen.

Sisäisen tarkastuksen kansainvälisten ammattistandardien mukaan sisäisellä tarkastajalla tulee olla väärinkäytösriskin ja sen hallinnan arvioinnin edellyttämä riittävä asiantuntemus. Ensimmäisenä koulutuspäivänä keskitytään mm. väärinkäytöksien psykologiaan ja tunnistamiseen sekä sisäisen tarkastuksen rooliin väärinkäytöstilanteissa.

Toisena koulutuspäivänä pääset pureutumaan mm. siihen, mistä eettinen yrityskulttuuri muodostuu ja miten sitä tulisi arvioida. Kuulet myös, miten Suomi pärjää työelämän eettisyydessä verrattuna Ruotsiin ja Norjaan. Ja mitkä ovat sisäisen tarkastuksen eettisten sääntöjen uudet soveltamisohjeet. 

Koulutukseen osallistumalla saat suoritettua IIA:n myöntämien sertifikaattien vuotuisen eettisten asioiden CPE vaateen. Voit osallistua myös pelkkään eettisen päivän (25.9.) iltapäiväosuuteen.

Voit valita usemmasta vaihtoehdosta, miten haluat tähän koulutukseen osallistua. 

Huomioithan, että viimeinen ilmoittautumispäivä tähän koulutuskokonaisuuteen on 9.9.2019! Jos ilmoittautuminen perutaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tai ilmoittautumista ei peruuteta, niin veloitamme molemmissa tapauksissa koko kurssimaksun.

Kysythän paikkoja koulutukseen myös viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen (sisaiset.tarkastajat(at)theiia.fi).

CPE: 14 (7/pv ja 3/iltapv)

Aikataulu

Väärinkäytöspäivä 24.9.2019

08:30

Rekisteröinti ja aamukahvi

09:00

Päivän avaus ja tavoitteet, Kaarina Sinersalo

09:15

Tyypillisiä väärinkäytöksiä, Ake Turunen

 • Väärinkäytösten määrät, tilastotietoja
 • Väärinkäytösten nykytrendit, uusimmat tavat tehdä väärinkäytöksiä
 • Väärinkäytösten luokittelu (sisäiset/ulkoiset jne.)
 • Miten tietojärjestelmiä hyödynnetään väärinkäytösten tekemisissä
 • Väärinkäytösten tunnistamisen keinoja
10:45

Tauko

11:00

Forensics and data-analytics in fraud detection, Rasoul Golparvar (esitys englanniksi)

 • alarms
 • automatic controls
12:00

Lounas

13:00

Sisäisen tarkastuksen rooli väärinkäytöstilanteissa, Paula Niemi

 • sisäisen tarkastuksen rooli väärinkäytöksiin liittyen – keskeiset standardit
 • väärinkäytösindikaattorit, väärinkäytösten red flagit
 • selvittämisen organisointi, roolit – konkreettinen esimerkkicase
 • työpapereiden hallinnointi – konkreettinen esimerkkicase
14:15

Kahvitauko

14:30

Ilmoituskanavien käyttäminen väärinkäytösten havaitsemiseksi, Vera Nilsson

 • Ilmoituskanavat – hyödyt ja tiedottaminen
 • Ilmoitusten määrä ja aihe
 • Uuden EU-direktiivin sisältämät vaatimukset ja ilmoituksentekijän suoja
15:15

Väärinkäytösten psykologia, Hannu Lauerma

 • motiivit
16:15

Yhteenveto

16:30

Päivän päätös

Eettinen päivä 25.9.2019

08:30

Aamukahvi

09:00

Päivän avaus ja tavoitteet, Merja Kangas

09:15

Eettisen yrityskulttuurin merkitys, Elina Riivari

 • Yrityskulttuurista kilpailuetua
 • Organisaation kulttuurin merkitys liiketoiminnalle ja riskienhallinnalle
 • Mitä tarkoittaa ja mistä muodostuu eettinen yrityskulttuuri (johtamisen tapoja, compliance, code of conduct, vastuullisuus, läpinäkyvyys jne. eettisen kulttuurin perusominaisuudet)
 • Mitä sisältää eettinen johtaminen
10:45

Tauko

11:00

Tutkimuksen tulosten esittely, Niina Ratsula

 • Suomalais-ruotsalais-norjalaisen vertailun, Nordic Business Ethics Surveyn – tutkimuksen tulosten esittely ja johtopäätökset
12:00

Lounas

13:00

Eettisen yrityskulttuurin arviointi, Niina Ratsula

 • Miksi yrityskulttuuria tulisi tarkastaa.
 • Esimerkkejä epäeettisestä toiminnasta, organisaatiokulttuurista
 • Sisäisen tarkastuksen rooli eettisen kulttuurin arvioinnissa
 • Miten tarkastaa erilaisia organisaatioita esim. vakiintuneita organisaatioita, joissa on ohjeita jne. tai start up-yrityksiä, joiden organisaatio on jatkuvassa muutoksessa
 • Työkaluja -> itsearviointi – tarkastus – ulkopuolinen arviointi
 • Tarkastuksen suunnittelu, työkalut, tekniikat – malleja ja parhaita käytäntöjä, mittareita
 • Raportointi ja tulosten esittäminen
14:00

Kahvitauko

14:30

Eettisen yrityskulttuurin arviointi -osuus jatkuu, Niina Ratsula

15:00

Sisäisen tarkastajan eettiset säännöt, Helka Lukka

 • IIA:n 2/2019 julkaisemat uudet eettiset ohjeet /implementointi
16:00

Yhteenveto

16:15

Päivän päätös

Puhujat

Niina Ratsula

Niina Ratsula

Niina Ratsula (KTM, CCEP-I, CIA, CCSA, CRMA) on tietokirjailija, tutkija ja konsultti. Niinalla on yli kymmenen vuoden kokemus compliance-ohjelmien ja eettisten periaatteiden suunnittelusta ja jalkauttamisesta, sisäisestä tarkastuksesta ja sisäisen valvonnan kehittämisestä kansainvälisessä toimintaympäristössä mm. Nokian ja Kemiran palveluksessa. Roolissaan Kemiralla Niina vastasi Ethics & Compliance -toiminnon pystyttämisestä Kemiralle vuosina 2014-2018. Tällä hetkellä Niina luotsaa perustamaansa Code of Conduct Company Oy:ta, auttaen esim. erilaisissa sisäisen tarkastuksen, sisäisen valvonnan ja compliance-ohjelmien kehittämiseen tähtäävissä projekteissa.

Vera Nilsson

Vera Nilsson

Vera Nilsson (KTM) toimii maajohtajana whistleblowing-palvelua tarjoavassa kansainvälisessä yrityksessä nimeltä WhistleB. Hänellä on taustana lähes kymmenen vuoden kokemus pankki- ja rahoitusalalla. Nykyisessä roolissaan Vera toimii whistleblowing -asiantuntijana ja on vastuussa niin asiakassuhteista kuin myös palvelun toiminnoista.

Paula Niemi

Paula Niemi

Paula Niemi (CFE, CIA, CRMA, CCSA) on sisäisen tarkastuksen, sisäisen valvonnan sekä väärinkäytöstutkintojen asiantuntija.
Paula on toiminut sisäisenä tarkastajana Nordealla, Microsoftilla sekä Nokialla. Tällä hetkellä hän johtaa sisäisen valvonnan ja compliancen toimintoa HMD Global Oy:ssä ja TNS Mobile Oy:ssä. Paula toimii myös vuoden 2018 lopussa perustetun Association of Certified Fraud Examiners - Finland Chapter:in puheenjohtajana. Hänen esikoiskirjansa "Sisäinen tarkastus käytännössä" ilmestyi lokakuussa 2018.

Kaarina Sinersalo

Kaarina Sinersalo

Kaarina Sinersalolla, CISA, IPMA, KTM on vahva ja monipuolinen kokemus sisäisen tarkastuksen, riskienhallinnan ja tarkastusprosessien kehittämisestä sekä tuloksellisesta johtamisesta. Yhteensä kokemusta on karttunut noin 20 vuoden ajan sekä yksityisistä että julkisista organisaatioista. Kaarina on Sisäiset tarkastajat ry:n toiminnanjohtaja.

Rasoul Golparvar

Rasoul Golparvar

Rasoul Golparvar toimii johtajana FRA:n Lontoon toimistolla. Hänellä on yli 18 vuoden kokemus tiedonkäsittelystä, analytiikasta sekä ohjelmistokehityksestä. Erityisesti hän on kartuttanut kokemusta analyyttisistä menetelmistä, joilla erilaisesta tiedosta voidaan tunnistaa, tutkia ja ehkäistä taloudellisia väärinkäytöksiä sekä non-compliance -asioita.

Helka Lukka

Helka Lukka

Helka työskentelee tällä hetkellä Nordean Group Compliance organisaation Conduct Risk yksikössä. Aiemmin hän on toiminut mm. Nokian ja Microsoftin sisäisessä tarkastuksessa. Helka on myös Sisäiset tarkastajat ry:n eettisten asioiden toimikunnan jäsen.

Hannu Lauerma

Hannu Lauerma

Hannu Lauerma on psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja psykoterapeutti. Hän on Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, joka on työssään kohdannut manipulatiivisia potilaita usean vuosikymmenen ajan. Lauerma on työskennellyt myös määräaikaisena psykiatrian professorina Turun yliopistossa, sivutoimisesti THL:n tutkimusprofessorina, tietokirjailijana ja useitten lehtien vakituisena kolumnistina. Hänelle on myönnetty useita tiedonvälittämiseen liittyviä palkintoja.

Ake Turunen

Ake Turunen

Ake johtaa Deloitten Forensic-palveluja Suomessa. Ake on yksi Suomen johtavia forensic-asiantuntijoita ja hän on aikaisemmin johtanut forensic-palveluita KPMG:llä ja PwC:llä. Akella on pitkä ja laaja kokemus talousrikosten ja taloudellisten väärinkäytösten torjunnasta ja selvittämisestä. Hän on avustanut lukuisten yhtiöiden johtoa vuosien ajan ja vakiinnuttanut asemansa luotettuna neuvonantajana.

Elina Riivari

Elina Riivari

Elina Riivari (KTT, FM) työskentelee yliopistonopettajana johtamisen opintosuunnassa Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hänen tutkimuksensa keskittyvät organisaatioiden eettisen toiminnan ja innovatiivisuuden, organisaatiokulttuurin sekä henkilöstöjohtamisen alueelle. Elina on työskennellyt tutkijana eettisyyttä ja innovatiivisuutta käsitelevissä tutkimusprojekteissa ja julkaissut korkeatasoisissa kansainvälisissä journaaleissa. Elinan viimeisimmät projektit ja julkaisut löytyvät JSBE:n verkkosivuilta. Elina kuuluu JY:n kauppakorkeakoulun ETHOS-tutkimusryhmään.

Tulevat tapahtumat